Word vrijwilliger
De repair cafés van Maakbaar Leuven zijn kleine events met als doel kapotte spullen te repareren. Maar gezelligheid en samen bijleren zijn minstens even belangrijk! Repair cafés draaien op vrijwilligers en de herstellingen gebeuren op basis van een vrije bijdrage van bezoekers.
Mee herstellen of ondersteunen
Kriebelt het om een handje toe te steken op een repair café? Wil je graag mee herstellen? Heb je zin om bezoekers en de andere vrijwilligers te voorzien van een kopje lekker koffie of een stukje cake? Of om de opvolging van herstellingen in goede banen te leiden? Iedereen welkom, vele handen maken licht werk!
Heb je al herstelervaring, of net niet maar heb je wel zin om zelf te herstellen? Je moet helemaal geen ervaren techneut (m/v/x) zijn, iedereen kan herstellen. Zolang je over een gezonde dosis nieuwsgierigheid beschikt en wil bijleren, ben je meer dan welkom.
Hoe word ik vrijwilliger?
Kom langs op een repair café van Maakbaar Leuven en kom kijken hoe het eraan toe gaat. De data en locaties vind je in de agenda. Spreek één van de vrijwilligers aan om meer te weten te komen. Voel je het kriebelen? Ga meteen mee aan de slag.
Is de vonk overgeslaan en wil je dit vaker doen? Welkom in de community! Spreek even af met de organisator van het repair café hoe je op de hoogte kunt blijven van de volgende repair cafés.
Er zijn vier repair cafés verbonden met Maakbaar Leuven: in de Repair Hub, in Hal 5, in Heverlee en in Wijgmaal. Elk repair café heeft zo hun eigen community van vrijwilligers en een eigen manier van organiseren. Als je graag op meerdere locaties een handje komt toesteken, contacteer dan ook zeker de andere organisatoren of kom eens langs op één van hun repair cafés. De contactgegevens van de organisatoren vind je bij de evenementen in onze agenda.
Wat heb ik nodig om te herstellen?
Op de repair cafés is heel wat gereedschap aanwezig om reparaties uit te voeren. Als hersteller is het handig om ook zelf een setje tools mee te brengen. Neem zeker een kijkje op onze pagina over gereedschap voor meer informatie.
Waarom repareren?
Duurzaamheid
Door te herstellen dragen we bij aan het verkleinen van de afvalberg. Eén van de snelst groeiende afvalstromen is die van elektrisch en elektronisch afval. Er wordt jaarlijks 123 840 ton aan 'E-waste' geproduceerd in België (evenveel als het gewicht van 1032 walvissen!). Door te repareren verhinderen we samen dat veel goede toestellen onnodig bij het afval belanden.
>>Benieuwd naar hoe onze community bijdraagt? Bekijk de milieu-impact van onze repair cafés op Repair Connects!
Sociaal
Repair cafés zijn sociale bijeenkomsten, voor en door Leuvenaars. Iedereen is welkom: op zoek naar een oplossing voor je kapot toestel en ondertussen een babbeltje slaan, om mee te herstellen of mee te helpen... Samen kapotte spullen herstellen met een lekker kopje koffie: er is niets beters, toch? ;)
Leren en herstelkennis delen
Een herstelling is een heel proces: eerst moet een hersteller nagaan wat het precieze probleem met het toestel is, dan zet die een aantal stappen om het probleem op te lossen, gaat die op zoek naar een geschikt wisselstuk... Door een goede registratie kunnen we deze nuttige informatie gebruiken om meer te leren over herstellingen. Zo krijgen we bijvoorbeeld inzicht in veelvoorkomende problemen bij bepaalde toestellen, moeilijk te vinden wisselstukken of herstel-methodieken die tot een succesvol resultaat hebben geleid. In de online database van Repair Connects houden we deze waardevolle informatie bij en kunnen andere herstellers ze bij een volgende reparatie raadplegen. Zo bouwen we samen aan meer en gedeelde herstelkennis!