Sharepair

Digitale ondersteuning voor burgers om meer elektro te herstellen

Looptijd: 2019-2023

Status: dit project is afgerond.


Resultaten

Outcomes waar Maakbaar Leuven in dit project aan werkte:

Herstel 2.0: digitale infrastructuur voor herstel
  • Repair Connects (website): bijdrage aan de ontwikkeling van een online platform dat burgers met een herstelvraag matcht met herstellers (i.s.m. Statik en partners Sharepair)
  • Methodology for Repair Café 2.0 (verslag EN): ontwikkeling van methodiek voor digitale ondersteuning en omkadering voor herstel op repair cafés
  • Leuven Fixt (website): bijdrage aan stadsplatform (i.s.m. Statik en Stad Leuven)
  • Repair Guidance (website): bijdrage aan productspecifieke herstelgidsen
Wisselstukken voor herstel
  • Spare parts platform (YouTube video demo): mockup voor een spare parts platform, waar burgers onderdelen voor een herstelling kunnen vinden (gebundeld aanbod van tweedehands, nieuwkoop en 3D-printstukken)
  • Wisselstukken voor herstel (verslag NL): 
    • Uitgevoerde pilots rond ontgonnen onderdelen uit afgedankte toestellen
    • Recupereren van onderdelen uit de afvalstroom (positionering van ontginning in de afvalverwerking van elektro)
    • Ontwikkeling van het Spare Parts Platform (zie hierboven)
  • Report summary Spare parts for repair (EN)
Urban Repair Center Leuven
  • Feasibility study URC: bijdrage aan scenario-ontwikkeling en business cases voor een URC (breed partnerschap Sharepair)
  • Doorontwikkeling van business case voor URC Leuven (i.s.m. Stad Leuven, MAAKbar, Happonomy, Werecircle, Pla(y)ces)

Achtergrond project

Wat kunnen we als burger in Leuven doen voor een gezondere planeet?

Méér herstellen van kapotte huishoudtoestellen vermindert aanzienlijk het materialen- en energiegebruik voor de productie van nieuwe toestellen, dus vermindert de CO2-uitstoot.

Stad Leuven, Maakbaar Leuven, KU Leuven en Statik zijn trekkers van een Europees project, genaamd Sharepair, om burgers te ondersteunen om zelf, samen en met professionele hulp meer te kunnen herstellen ipv onnodig kapotte toestellen weg te doen. Dit kan door expertise, plaatsen en middelen voor herstellen te delen met digitale tools. Hiervoor wordt tussen 2020 en 2022 een samenwerking opgezet tussen repairbewegingen, consumentenorganisaties en steden in noordwest Europa. We werken nauw samen met Repair&Share, Testaankoop en Stad Roeselare in Vlaanderen.

Hieronder vertellen we u wat we van plan zijn en waarvoor we uw medewerking nodig hebben. Samen zetten we een stap naar een circulaire economie!

Verminderen van de groeiende afvalstroom uit elektrische en elektronische toestellen.

Jaarlijks groeit de afvalberg van afgedankte elektrische en elektronische toestellen met meer dan 3%. Het is één van de snelst groeiende afvalstromen, daarom is het een prioriteit in een Circulaire Stad  om deze evolutie af te buigen. Daarnaast zetten we natuurlijk ook in op andere stromen zoals textiel en bouwafval.

In dit project focussen we op het herstellen van defecte huishoudtoestellen. Naast hergebruik of delen van gebruik is dit een belangrijke manier om onze voetafdruk te verkleinen. De Stad Leuven wil ervoor zorgen dat er per hoofd van de bevolking in 2022 minstens een halve kg aan materialen bespaard wordt door herstellen van toestellen: dat is een afvalberg van 50 Ton, die mooi vermeden wordt. 

Voorbeeld: indien we met zijn allen in Europa onze smartphones één jaar langer in gebruik houden staat dit gelijk aan het vermijden van de CO2 uitstoot van 1 miljoen auto’s!
Bron: European Environmental Bureau, Cool Products, September 2019

Wat gaat er gebeuren?

De gewone burger wil meer herstellen om zijn steentje bij te dragen, maar weinig mensen hebben de nodige kennis of tijd om het zelf te doen. Daarom gaan de partners van Sharepair een Europees digitaal platform maken dat elke stad helpt om zijn burgers praktische ondersteuning te bieden.

Meer Repair cafés, meer kennis, meer steun.

Het project ondersteunt de burgerbeweging voor samen herstellen die een aanjager is voor een meer duurzaam omgaan met materialen en producten.  Er zit enorm veel expertise bij vrijwillige herstellers die ze willen delen, met medeburgers en met mekaar. Iedereen kan een kapot toestel meebrengen naar een Repaircafé voor een diagnose of een herstelling. Daarom wordt een ‘Repair App’ ontwikkeld waarin wordt doorgegeven wat de resultaten zijn, de terugkerende problemen en de beste oplossingen. Deze Repair App kan gedeeld worden met 10.000 vrijwilligers in de Repaircafés in NW-Europa. Samen gaan we ook nieuwe Repair Wikis opzetten om goede praktijken te delen. Daardoor kunnen nieuwe herstellers beter aansluiten. Deze beter ondersteunde repaircafés zijn dan de eerste lijn van de hersteleconomie. Daarbij zetten we ook in op nieuwe technieken, zoals het 3D-printen van onderdelen.

Maar zetten een volgende stap zetten met een centraal repairatelier, een plaats met gereedschappen, die gedeeld wordt tussen burgers en kleine bedrijven die occasioneel herstellingen willen doen. Dat atelier zal een plek plaats vinden in de Maakenleerplek.

Een praktische Repair Gids

Wat doen met grotere toestellen die kapot gaan? Is het wel de moeite om een hersteldienst te laten komen? Dan kopen we bij twijfel misschien toch te rap maar een nieuw (niet altijd duurzaam) toestel!

De partners zullen een praktische digitale Repair Gids opstellen, aangeboden via de Stad en andere kanalen,  om ieder met een herstel-vraag te kunnen doorverwijzen naar een geschikte oplossing. In die Gids komen een aantal modules:

  • - Tips en tricks voor veelgestelde vragen (vanuit de Repaircafés)
  • - Een kaart met plaatsen en diensten voor do-it-yourself of professionele diensten.
  • - Een onderdelenplatform voor het vinden van geschikte onderdelen via handel, via recyclage of via ontwerpen voor 3D-printen.
  • - …

Een sterke lokale repaireconomie

De omslag naar meer herstellen in plaats van weggooien, creëert nieuwe bedrijvigheid en werk. De Stad wordt een knooppunt voor een circulaire economie. Daarin zijn er bedrijven die op een nieuwe manier samenwerken met consumenten die verantwoordelijkheid nemen.

Wat kan jij doen?

Hoe die digitale tools er gaan uitzien en of ze echt goed werken zal afhangen van jou, van de geïnteresseerde burgers die mee hun kennis en ervaring delen.

Daarom zoeken we volgende medewerking:

  • - Herstellers en logistieke ondersteuners voor het ‘Repaircafé van de Toekomst’, om mee de eerste lijn van repairdienst naar de burgers vorm te geven. Een sociaal en creatief gebeuren!
  • - Makers die met 3D-printen hun steentje willen bijdragen tot betere herstellingen (samen met anderen over de grenzen maken ze een open source platform van ontwerpen)
  • - Geïnteresseerde burgers die via ‘burgerwetenschap’ hun ervaringen willen doorgeven over problemen en aanpakken bij reparaties: een panel van 100 burgers delen hun herstel-dagboek.
  • - Geïnteresseerde bedrijven die door samenwerking de herstelsector in de regio Leuven een toekomstgericht profiel willen geven.

Geïnteresseerden geven we graag meer uitleg na contact via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Herstellen is (in de meeste gevallen) beter voor het klimaat dan recycleren, omdat het maken van nieuwe producten ontzettend veel meer energie kost dan de levensduur te verlengen van goede toestellen, zelfs al zijn die wat minder energiezuinig.

Herstelbare producten zijn daarom een essentieel maar onderschat onderdeel van de circulaire economie. Het gebruik van materialen staat vandaag voor ca de helft van de CO2 uitstoot.

Koop daarom best duurzame en herstelbare toestellen. Maar wanneer ze stuk zijn, vraag advies of ze nog te herstellen zijn. Er is een Repaircafé in je buurt!

 

Sharepair is een samenwerkingsproject voor de circulaire economie dat ondersteund wordt door Interreg Nordwest-Europa

Sharepair werkt met 17 partners aan een digitale infrastructuur voor een burgergerichte hersteleconomie, met digitale tools een Europees Open Repair Data Platform.

https://www.nweurope.eu/projects/project-search/sharepair-digital-support-infrastructure-for-citizens-in-the-repair-economy/

 

 

English Project Summary

(Source:https://www.nweurope.eu/projects/project-search/sharepair-digital-support-infrastructure-for-citizens-in-the-repair-economy/)

The project addresses the increasing amount of waste from electrical and electronic equipment (WEEE). WEEE is one of the fastest-growing waste streams in the EU, growing at 3-5% a year. Consumption of electrical and electronic equipment (EEE), and therefore production of WEEE, is very high throughout the NWE region (Eurostat 2016, EEE products put on the market). At the same time, NWE is home to a growing citizen repair movement (10,000+ volunteers), attempting to fight back against this upsurge in waste. However, their impact remains small, even though consumers indicate a high willingness to repair. Hence, there is a large gap between intent and actual behaviour, due to a lack of convenient and accessible repair solutions.

The project aims to decrease WEEE from consumer products by scaling up citizen repair initiatives through the use of digital tools: digital tools that stimulate and facilitate citizen repair by collecting repair solutions and making them easily accessible to citizens. The tools will target both consumers at home and more skilled repairers in repair cafés. They will also map and guide citizens towards high-quality professional repair services, and assemble, with the help of designers, a database of 3D-printing designs (open-source) for printing replacement parts.

The objective is to decrease WEEE by 13,5 T per year in pilot repair cafés and by 175 T per year in the pilot cities.
The project’s main output will be an integrated approach to supporting citizen repair: a digital infrastructure that supports self-repair, repairing together (in repair cafés or repair centres), and repairing with professional support. To sustain this infrastructure beyond the project lifetime, business and policy models will be developed with a view to setting up a European Open Repair Data Platform.