Repair cafés

Wat is een Repair café?

Een repair café is een bijeenkomst die draait om samen spullen repareren. Je kan er als particulier naartoe komen met iets dat stuk is. Het kan bijvoorbeeld gaan om kapotte elektrische apparaten, fietsen, speelgoed, kledij... Vrijwillige herstellers met de nodige reparatiekennis en -vaardigheden buigen zich dan over het probleem, gratis en voor niets. 

>> Benieuwd naar wat een repair café is? Bekijk het filmpje dat Radio 2 maakte tijdens één van onze repair cafés!

Waar en wanneer?

Elke maand gaan er repair cafés door in de regio Leuven. De data hiervan vind je terug in onze agenda. Maakbaar Leuven organiseert repair cafés op 4 verschillende locaties, elk met een eigen community van vrijwilligers. Daarnaast zijn er ook de textiel repair cafés in Leuven van onze partner MAAKbar

Repair café locaties 2023

Repair Hub

Wanneer? Elke derde zaterdag van de maand van 10u tot 13u

Adres: Stapelhuisstraat 15, 3000 Leuven (Maakleerplek aan de Vaartkom)

Hal 5

Wanneer? Om de 4 maanden op donderdagavond van 18u tot 21u

Adres: Locomotievenstraat, 3010 Kessel-Lo (buurtbar Hal 5)

Heverlee

Wanneer? Om de 4 maanden op zaterdag van 10u tot 13u

Adres: Naamsesteenweg 355, 3001 Heverlee (WZC Annuntiaten)

Wijgmaal

Wanneer? Om de 4 maanden op zaterdag van 10u tot 13u

Adres: Pastoor Bellonstraat 29, 3018 Wijgmaal (BOW-café Ymeria)


>>Kijk in de agenda om te weten wanneer het volgend repair café doorgaat.

Repair café-waarden

Samen repareren

Repair cafés zijn kleine evenementen waar sfeer en gezelligheid, en het leren van en met elkaar, minstens even belangrijk zijn als het herstellen zelf! Neem een lekker kopje koffie, en help de hersteller met het uit elkaar vijzen van je toestel met één van de tools uit de aanwezige gereedschapskoffers. Samen kunnen we meer dan elk apart. 

Duurzame impact

We registreren de herstellingen die op de repair cafés gebeuren met de digitale tool Repair Connects. Zo kunnen we onze positieve milieu-impact zichtbaar maken, en meten wat we door te herstellen bijdragen aan het verkleinen van de elektro-afvalberg.

Kennis delen

In Repair Connects houden we ook extra informatie bij over herstellingen, zoals wat het precieze probleem was, welke stappen de hersteller heeft gezet om het probleem op te lossen, en of er een wisselstuk is gebruikt. Al deze informatie wordt opgeslagen in de online database, waar andere herstellers dan gebruik van kunnen maken bij een volgende herstelling. Zo bouwen we samen aan meer en gedeelde herstelkennis! 

Wat kun jij doen? 

Kom mee helpen op een repair café

De repair café communities zijn altijd op zoek naar helpende handen: enthousiastelingen die iets nieuws willen leren of een duurzaam steentje willen bijdragen, herstellers met een neus voor elektro, ondersteuners die de opvolging van de herstellingen in goede banen willen leiden... Heb jij zin om een handje toe te steken? Op deze pagina lees je hoe je vrijwilliger wordt bij Maakbaar Leuven. 

Je herstelling registreren

Kom je naar een repair café? Meld je herstelling vooraf aan via de website Repair Connects. Dat maakt het des te gemakkelijker om de reparaties tijdens het repair café goed op te volgen en om waardevolle data bij te houden. 

 

 

Foto's: Joey Heirman