Herstel coronaproof

Dit weekend schopt Maakbaar Leuven een nieuw seizoen Repair cafés op gang. Na een succesvolle test in HAL 5 blijkt namelijk dat herstellen ook corona-proof kan. “Je mag alleen niet te dicht komen kijken naar wat de hersteller doet.” 

Herstel coronaproof

Dit weekend schopt Maakbaar Leuven een nieuw seizoen Repair cafés op gang. Na een succesvolle test in HAL 5 blijkt namelijk dat herstellen ook corona-proof kan. “Je mag alleen niet te dicht komen kijken naar wat de hersteller doet.” 

De voorbije maanden werden heel wat Repair cafés afgelast als gevolg van de corona-maatregelen. Met het herstelplatform RepairConnects bood de repairbeweging Maakbaar Leuven wel een online oplossing. In een videogesprek konden vrijwilligers je dan helpen bij het herstellen van defecte toestellen. 

Van online naar corona-proof 

“De voorbije maanden hebben onze repairders allesbehalve stilgezeten”, vertelt Erik Béatse van Maakbaar Leuven. “Los van de online hulp kon iedereen kapotte toestellen ook binnenbrengen om gratis te laten repareren. Ik denk dat onze herstellers nooit méér tijd hebben doorgebracht in hun garages”, lacht Erik. 

Achter de schermen werd intussen hard gewerkt aan een manier om Repair cafés corona-proof te maken. Een eerste test, op 16 september in HAL 5, was een succes: “We ontvingen maximaal 8 personen per uur en vroegen iedereen een mondmasker te dragen. Zowel herstellers als bezoekers waren enthousiast. We vragen aan mensen alleen om niet té dicht te komen als een hersteller zijn of haar ding doet.” 

Gratis knowhow

In een Repair café doen herstellers er alles aan om je spullen te repareren. Ze beschikken over gereedschap en materiaal om de reparaties uit te voeren. Gratis en voor niets, met kennis van zaken. 

“Meer dan ooit gaan toestellen kapot net na de garantieperiode. Als een apparaat het begeeft, gooi je dat niet graag weg, zeker je het al sinds je jeugdjaren bezit. En dat hoeft ook niet: wellicht is het eenvoudig te herstellen door iemand met reparatiekennis”, stelt Béatse. 

In Heverlee en Leuven 

Nu zaterdag gaan vrijwilligers in Heverlee corona-proof aan de slag met jouw kapotte spullen. Wie een toestel wil laten herstellen, kan terecht in ontmoetingscentrum ’t Celestijntje (Celestijnenlaan 19). Je moet wel een tijdslot reserveren. Dat kan met het Google Formulier op https://forms.gle/MiesrwXNiRMejbzE8

Zondag organiseert Statik ook een Repair café voor fietsers in Leuven. Je kan dan in De Zevensprong (Rijschoolstraat 23) kleine fietsherstellingen laten uitvoeren door enthousiaste repairders. Geheel kosteloos, al dien je je ook wel te registreren op https://www.statik.be/events/statik-repair-caf%C3%A9-wat-loopt-er-spaak