Op 9 december 2017 startte de voorbereiding van een nieuw ‘Repairplatform’, met een oproep naar alle organisaties die mee willen werken aan de versterking van een hersteleconomie in Leuven. Het Repairplatform steunt het delen van kennis, kunde en  infrastructuur voor zelf/samen en laten herstellen. Initiatiefnemers zijn Repaircafe Leuven, Fablab Leuven, Sociaal Atelier Saté en Vormingplus Oost-Brabant. Al vlug sluiten tal van organisaties aan uit de circulaire economie, de bedrijfswereld en de sociale economie, socio-culturele sector, onderwijs en onderzoek.

Op deze en twee volgende bijeenkomsten (in februari en april) werd de basis gelegd van een ‘Charter’ en een ‘Actieprogramma’ .  Dit proces legt gemeenschappelijke waarden en doelstellingen vast en begint acties te bundelen die een vuist maken tegen de wegwerpeconomie.  

Op 21 juni werd deze voorbereiding afgerond met een levendig event in Hal 5, gemodereerd door Roel Steeno (De Ideale Wereld), met steunbetuigingen van Tie Roefs (gedeputeerde Vlaams Brabant), Brigitte Mouligneaux (transitiemanager Circulair Vlaanderen) en Gerard Govers (vice-rector KU Leuven). Maakbaar Leuven gaat live met het engagement van alle partners die kort voorstellen waarom en met welke acties ze dit Platform ondersteunen, alvorens het Charter symbolisch te ondertekenen. Het event werd live gestreamd op facebook en is te bekijken.

 Zie persmededeling en persmap.