Repairhub

Tot eind 2022 zetten Maakbaar Leuven en stad Leuven een Repair hub op in maakleerplek: een plek waar alles om meer en beter te herstellen aanwezig is.

We focussen op het herstel ter plaatse, maar er kan ook (herstel)materiaal uitgeleend worden. Het wordt een open en inclusieve plek waar Leuvenaars, (sociale) organisaties, bedrijven, professionele en vrijwillige herstellers welkom zijn.

Er zullen heel wat activiteiten opgezet worden vanuit de Repairhub. Repair Cafés en opleidingen rond herstellen staan al zeker op het programma.

Wisselstukkencentrale

Maakbaar Leuven heeft binnen het Sharepair-project het engagement om in de Repairhub een wisselstukkencentrale op te zetten.

Het succes van herstellingen hangt vaak af van de beschikbaarheid van wisselstukken voor kapotte onderdelen. Er zijn drie verschillende bronnen voor wisselstukken:

  1. Aankoop van nieuwe onderdelen.
  2. Zelf aanmaken van onderdelen via 3D-printing.
  3. Minen van gebruikte onderdelen uit afgedankte toestellen.

Met de wisselstukkencentrale zetten we vooral in op de derde piste, het recupereren van wisselstukken uit toestellen die niet meer te herstellen zijn. In 2021 zetten we een aantal piloottrajecten op rond specifieke productcategorieën (koffiezetapparaten, stofzuigers, waterkokers en mixers/blenders). Dat laat ons toe de hele flow in kaart te brengen, van de demontage van een kapot apparaat tot een wisselstuk dat zijn plaats vindt in een fysiek wisselstukkendepot. Hierbij ligt de focus naast het fysieke ontwerp ook op de digitale infrastructuur.

Ecowerf, de Kringwinkel Vites en de Kringwinkel Hageland zijn partner in de wisselstukkencentrale.

Meer info? Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..