Anja

  • Organiseert workshops rond klussen

“Blijf nadenken en zoeken tot je een oplossing vindt”

Welke rol speelt maken in je leven?

Een grote, want ik heb er zelfs mijn bijberoep van gemaakt (lacht). Omdat ik iedereen wil aanmoedigen om dingen te maken, geef ik workshops. Ik richt me vooral op dames, met ergonomisch gereedschap. Heel wat mensen vinden nog altijd dat repareren een mannenaangelegenheid is. Maar het maakt toch niet uit wie iets herstelt? Zo lang het maar gefixt wordt.

 

Wat is je eerste maak/repair-herinnering?

Mijn moeder herinnerde mij er onlangs nog aan dat ik van kleinsaf dingen maakte. Ik was een jaar of 8 toen ik een konijnenhok in elkaar timmerde. Hoewel ik in het middelbaar een economische richting volgde, genoot ik vooral van lessen waarin ik met mijn handen in de weer mocht zijn. Dat compenseer ik nu met het geven van workshops en zelf te klussen.

 

Wat is het laatste dat je gemaakt hebt?

De vaatwasmachine van mijn schoonmoeder. Ze vertelde me dat ze aan het wachten was op een hersteller, waarop ik vroeg om het probleem eens aan mij uit te leggen. Ik maakte daarop de aansluiting van de watertoevoer los en heb die gereinigd. Daarna heb ik de flexibele slang terug aangesloten en de vaatwas startte terug. Op 5 minuten was het probleem opgelost, terwijl ze al een week aan het wachten was!

 

Op welk gerepareerde voorwerp ben je het meest trots?

Niet op een voorwerp, maar wel op personen die in workshops leren klussen en herstellen. Telkens ze iets tot een goed einde brengen, stimuleert hen dat om verder te doen. Dat tovert een lach op mijn gezicht. Ik ben er dan ook van overtuigd dat iedereen iets kan maken. Ook al heb je kleine handen, zoals ik: dan gaan we op zoek naar gepaste tools.

 

Wie is je eigen repair/maak-held?

De mensen die volharden in het trachten iets te repareren of een tweede leven te geven. Die, ook als ze er niet meteen uit geraken, blijven nadenken en zoeken totdat ze een oplossing vinden.

Man of vrouw: het maakt toch niet uit wie iets herstelt?