Herman

  • Herman werkte o.m. als theatertechnieker.
  • Hij ziet repareren als een revolutionaire daad

Perte totale bestaat niet, voor geen enkel voorwerp


Welke rol speelt maken in je leven?

Ik vind maken superbelangrijk, als reactie tegen de overproductie. De productie van goederen is verworden van het maken van bruikbare goederen tot iets om te verkopen voor de aandeelhouder. Ik repareer als reactie op het gegeven dat de maatschappij geëvolueerd is naar enkel nog economie. Het is als het ware een revolutionaire daad.

Wat is je eerste maak/repair-herinnering?

Wel, ik ben altijd een (kapot)maker geweest als kind. Het is dus begonnen met het uit elkaar halen van vanalles (lacht). Het eerste dat ik echt gerepareerd heb, waren vermoedelijk fietsremmen. Als tiener fietste ik al rond in Maasmechelen met een materiaalkoffer, om fietsen te herstellen. Dat ben ik blijven doen. Er is sindsdien heel wat bij gekomen. Er ligt altijd iets te wachten om te repareren, zoals gisteravond nog het speelgoed van mijn dochtertje.

 

Op welk gerepareerde voorwerp ben je het meest trots?

Sowieso geeft iets maken mij een gevoel van voldoening, van zege zelfs. Ik stort me van tijd tot tijd ook op projecten die veel tijd in beslag nemen, zoals kasten, stoelen en zelfs oldtimers. Nu ik erover nadenk: de restauratie van een Volvo uit 1963, daar ben ik misschien nog het meest trots op.

Wie is je eigen repair/maak-held?

Jefke Jansen uit Maasmechelen. Dat is een man die in mijn kindertijd altijd in zijn garage, in het centrum van het dorp, aan het knutselen was. Telkens ik langskwam met piepende remmen, stelde hij ze altijd een beetje bij.
Heb je ten slotte nog een tip voor mensen duurzamer willen leven?

Koop zo min mogelijk en herstel zo veel mogelijk. Iets nieuw kopen kost niet minder dan herstellen, zeker als je de kost voor de planeet meetelt. Wat mij betreft bestaat de economische ‘perte totale’ niet, voor geen enkel voorwerp.

Koop zo min mogelijk en herstel zo veel mogelijk