Willem

  • Gepassioneerd door 3D-Printen
  • Introduceerde 3D printen in de Leuvense Repair Cafés.

“Het raakt me dat consumenten in de steek worden gelaten”

Welke rol speelt maken in je leven?

Ik hou zowel van problemen oplossen en dingen maken. De levensduur van een apparaat verlengen vind ik dan ook een interessante uitdaging. Het raakt me dat consumenten in de steek worden gelaten door winkels en fabrikanten die geen of alleen erg dure reserve-onderdelen aanbieden.
Als ik er bijvoorbeeld met een 3D-print
van 10-20g voor kan zorgen dat iets niet meteen in de vuilnisbak beland, dan geeft me dat erg veel voldoening.

Wat is je eerste maak/repair-herinnering?

Thuis kluste ik al langer dan vandaag, ook met 3D-prints. Het eerste dat ik daarmee voor derden heb gerepareerd, is de knop van een afwasmachine. Zonder die knop was de machine moeilijk te bedienen. En hoewel het apparaat al zo’n 20 jaar oud was, kon ik de knop met behulp van een 3D-print repareren. Daarvoor had ik een model nodig, dat ik heb ontworpen op basis van de originele knop. Dankzij die print kan de machine nu zeker nog enkele jaren dienstdoen.

Op welk gerepareerde voorwerp ben je het meest trots?

Op allemaal! Al ben ik ook wel trots op de catalogus die ik aan het aanleggen ben. Daarin staan de onderdelen van IKEA-meubelen en -accessoires, die ik ge-3D-print heb. Daarmee heb ik al mensen van over de hele wereld kunnen helpen.

Wie is je eigen repair/maak-held?

Ik heb veel bewondering voor initiatieven zoals GIFT-facebookgroepen, waar mensen spullen posten die ze niet meer nodig hebben. Anderen geven die spullen dan een nieuw leven. Zo makkelijk kan het soms zijn!

Ik leg op dit moment een catalogus vol 3D-prints voor IKEA-meubelen aan