Geert Vanpee

  • Geert is gebeten door herstellen
  • Vooral bezig met fijne mechanica

“Ik wilde al van jongs af weten wat er in een toestel gebeurt als je op een knopje drukt.

Welke rol speelt maken in je leven?

Als blinde heb ik vaak hulp nodig van anderen. Maar doordat ik bepaalde dingen kan herstellen, ben ik weer meer onafhankelijk en kan ik iets terug doen voor de mensen die anders altijd voor mij klaarstaan.

Ben je al lang bezig met maken of herstellen?

Ja, dat zat er al van jongs af in. Als peuter was ik enorm nieuwsgierig naar de werking van alles wat ik in mijn handen kreeg. Ik drukte graag op knopjes en wilde al van jongs af weten wat er binnenin een toestel gebeurt als je op een knopje drukt. Door heel veel dingen uit elkaar te gooien, kreeg ik door hoe toestellen in elkaar zitten en hoe ze horen te werken.

Wat is je eerste maak/repair-herinnering?

Bij ons thuis hadden we een tijdschakelaar, opdat de wasmachine na een bepaald uur zou beginnen draaien. Op een keer deed dat ding het niet meer. Mijn vader had het opengeschroefd, maar hij begreep niet helemaal hoe het werkte. Na lang zoeken kreeg ik door dat een plastieken hefboompje van zijn scharnierpunt gesprongen was. Ik klikte het er weer op en voilà, onze machine kon weer werken met een timer.

Op welk gerepareerde voorwerp ben je het meest trots?

Wat me altijd zal bijblijven, is de afgebroken geleider van een schuif in de keuken, waardoor mijn schuif niet meer toe ging. De afgebroken bevestigingspunten waren oorspronkelijk op de geleider gelast en doordat ik nog restjes van de lassen kon voelen, was ik in staat om net op die punten met een tafelboor gaatjes te boren. Zo kon ik de bevestigingspunten met schroeven weer vast zetten op de geleider en na nog wat geklooi doordat de schroeven te ver uitstaken kon de schuif er weer in en voilà, probleem opgelost!

Wie is je eigen repair/maak-held?

Gewoon: iedereen die het nut van herstellen inziet. Je kan het maar proberen en kijken hoe het afloopt. En zit het echt niet in je genen, dan ben je vast en zeker een krak op een ander vlak. Je vindt dan sowieso wel iemand in je omgeving die jouw spullen graag wil herstellen!

“Doordat ik bepaalde dingen kan herstellen, ben ik weer meer onafhankelijk en kan ik iets terug doen voor de mensen die anders altijd voor mij klaarstaan.”