Jos

  • Voorziet lessen in fietstechniek en biedt mensen werkervaring aan
  • Directeur Velo vzw

Welke rol speelt maken in je leven?

Maken is leven en leven is maken. Of het nu om ontwerpen, realiseren, herstellen of innovatief zoeken is, maakt me niet uit. Niets is waardeloos en alles kan een nieuw leven krijgen. Daaraan bijdragen geeft heel veel voldoening.

Maken is leven en leven is maken

Zat dat er al vroeg in? / Zit dat in je genen?

Dat is ingelepeld met de moedermelk, want mijn moeder was boerin. En de (keuter)boeren in de tweede helft van vorige eeuw waren makers-pur-sang. De wegwerpmaatschappij moest nog uitgevonden worden. En reken maar dat er regelmatig iets stuk ging.

Ik leerde maken en herstellen al doende. Ik werd jong, zonder ervaring en vooral: zonder opleiding, voor de leeuwen geworpen in weekends en schoolvakantiedagen. Dat dient nog gemaakt te worden, doe jij dat, dit moet hersteld, zorg maar dat het tegen morgen in orde is,... Met vallen en opstaan leerde ik de stiel.

Wat is het laatste dat je gemaakt hebt?

Het laatste? Een lekke fietsband, gisterenavond om 22u. Ik deed het bij thuiskomst onmiddellijk, want anders had ik vandaag geen vervoer!

Op welk gerepareerde voorwerp ben je het meest trots?

We hebben recent gebouwd. In onze nieuwe woonst heb ik een heleboel materialen uit onze vorige kunnen hergebruiken. Ons huis is nu dus voorzien van hout en vloeren uit ons oude huis. De finale afwerking heb ik overgelaten aan professionals, maar de voorbereiding heb ik voor mijn rekening genomen. Dan heb ik het over de afbraak, selectie, opkuis,...

Wie is je eigen repair/maak-held?

Alle mannen en vrouwen die in onze Velo-ateliers dag in dag uit fietsen herstellen of een nieuw leven geven. Ze doen dat vaak met een ongelooflijke inzet, gedrevenheid en goesting. Om U tegen te zeggen.

Heb je ten slotte nog een tip voor mensen duurzamer willen leven?

Geloof in jezelf, plus est en vous. Gooi niet meteen iets weg en probeer het zelf te herstellen. Lukt dat niet, aarzel dan niet om bij een professional langs te gaan!