Jolan

  • Zaakvoerder van Computerzaak  Aldatho - Kapucijnenvoer Leuven
  • Gepassioneerd bezig met 3D printen

Welke rol speelt maken in je leven?

Bij Aldatho focussen we op duurzaamheid. Daar maken we volgens mij het verschil met andere online winkels. We vermijden producten waarvan we weten dat de producenten geen vervangstukken ter beschikking stellen. We willen onze klanten iets betrouwbaars verkopen, waar ze lang goed mee zijn.

In het verlengde daarvan maken en herstellen we ook kapotte toestellen en onderdelen. We bestellen hiervoor de nodige vervangstukken en installeren die, tenminste: als ze te bestellen zijn. Misschien kunnen we ze binnenkort zelf 3D-printen. We zien steeds meer fabrikanten de 3D-modellen van hun producten ter beschikking stellen. Misschien kunnen we onderdelen uit computers of de behuizing ervan dan 3D-printen op maat van de klant.

Zat dat in je genen?

Van jongs af aan waren mijn broer Hans en ik al in de weer met computers. Al spelend en prutsend ging er wel eens iets kapot. Maar we gingen we dat fixen, en als bij wonder lukte dat nog ook! Na een tijdje kwamen ook vrienden en familie daarvoor bij ons terecht. En nu, zoveel jaren later, hebben we onze eigen computerzaak.

Wat is het laatste dat je gemaakt hebt?

Hans en ik zijn grote Star Wars-fans, en we zijn allebei een robot aan het bouwen (lacht). We maken zelfs deel uit van de ‘R2 Builders Club’. Daarvoor zijn we aan de slag gegaan met 3D-printing en printed circuit boards,voor de elektronica en zelfs de behuizing. Sommige onderdelen kopen we bij andere hobbyisten, maar de meeste maken of bedenken we zelf.

“Wees voorzichtig met merken en producten die hun duurzaam karakter promoten”

Wie is je grote voorbeeld op vlak van maken en herstellen?

Op het web heb ik enorm veel opgestoken van Linus Tech Tips. Nu is hij vooral gericht op verkopen, maar indertijd was Linus heel technisch bezig. We leerden heel wat via zijn YouTube-kanaal. Op die manier werd hij een echt rolmodel voor ons.

Heb je nog een tip voor mensen die duurzaam willen leven?

Wees voorzichtig met merken en producten die hun duurzaam karakter promoten en informeer je. Sommigen gebruiken duurzaam verworven materialen, maar springen er bij de dienst na verkoop helemaal niet duurzaam mee om. Neem Apple bijvoorbeeld: het is onmogelijk om na je garantieperiode een vervangstuk te krijgen voor een redelijke prijs. En dan zit er niks anders op dan een nieuw toestel te kopen. Terwijl we bij Asus bijvoorbeeld elk onderdeel, tot zelfs het kleinste rubberen voetje, kunnen nabestellen.