Johan

  • Promoot duurzaam en creatief hergebruik van oude spullen
  • Bezieler van vzw REused

Welke rol speelt maken in je leven?

Het is eigenlijk een manier van leven geworden. Dingen maken uit recuperatiematerialen geeft me al jarenlang een zalig gevoel. Ik neem mensen graag mee in mijn denken en zet hen op die manier ook graag aan om hetzelfde te doen, hoe klein of groot die inspanning ook is.

Wat is je eerste maak/repair-herinnering?

Dan gaan we toch al even terug in de tijd, naar mijn tienerjaren (lacht). Toen ik 12, 13 jaar was, waren mijn fietsen stuk voor stuk gemaakt uit onderdelen van verschillende andere fietsen. Ik maakte zelfs al fietsen voor vrienden op m’n 14de, meestal met recuperatiematerialen.

Mijn huis zal voor zo’n 70 procent uit recuperatiematerialen bestaan

Wat is het laatste dat je gemaakt hebt?

Het laatste is meteen het grootste ooit: ons eigen huis. Dat zal voor zo’n 70 procent uit recuperatiematerialen bestaan. Ik ben er al enkele jaren aan bezig en hoop dat het tegen eind dit jaar te kunnen afronden.

Mijn huis zal voor zo’n 70 procent uit recuperatiematerialen bestaan

Mijn huis is een jongensdroom die werkelijkheid wordt. Het wordt een voorbeeld van hoe je met recupmaterialen kan omgaan en met weinig geld toch iets moois kan maken. Ik ben enorm fier op het feit dat ik die droom eindelijk kan waarmaken.

Op welk gerepareerde voorwerp ben je het meest trots?

Eigenlijk ben ik trots op alles wat ik al gemaakt heb, van kasten tot keukens, tafels, stoelen, banken, enzovoort. Ik probeer er steeds een stukje van mezelf in te steken, wat me dan ook heel erg trots maakt op mijn werk.

Wie is je eigen repair/maak-held/voorbeeld?

Veel van mijn collega's bieden me inspiratie. Ze houden zich ook dagelijks bezig met het maken van en ontwerpen van alles en nog wat. Mijn collega Jason van der Woude bijvoorbeeld, die dagelijks met me meewerkt aan allerhande projecten met REused. Maar er zijn er talloze: Marc Janssens, Bart Van Krunkelsven, Bart Dewolf, Jan van Craesbeeck… Allemaal mensen die me inspireren en me boeien met wat ze doen. En dan vergeet ik er nog heel wat!