Flore

  • Neemt al sinds haar 12de deel aan repair cafés
  • Studeert Productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen

Welke rol speelt maken in je leven?

Ik heb het maken van dingen altijd geweldig gevonden. Ik wil zo veel mogelijk vermijden dat kapotte spullen onnodig weggesmeten worden. Ik ben ook graag met mijn handen bezig. Met het creëren, repareren of heruitvinden van dingen wil ik mensen bewust maken van hun omgeving. Als ik mensen duurzamer kan laten leven door iets te repareren, zal die daar ook voldoening uit halen. Het doet deugd te weten dat je iets goed doet, zelfs al is het iets alledaags.

“Ik wil nieuwe dingen creëren en letten op de duurzaamheid ervan

Wat is je eerste maak/repair-herinnering?

Mijn moeder is een handige Harry. Zij repareerde veel in ons huis en ging daarom ook een handje helpen bij repair cafés. Ook mijn grootvader was hier veel mee bezig - hij was schrijnwerker. Ik heb dus mijn hele leven al dingen zien gerepareerd worden. Op termijn hielp ik hier en daar een handje.

Deelnemen aan repair cafés heeft zeker een invloed gehad op mijn leven: ik studeer momenteel Productontwikkeling. Ik wil nieuwe dingen creëren en letten op de duurzaamheid ervan. Ik vind het verschrikkelijk als mensen dingen wegsmijten die nog te repareren of te hergebruiken zijn.

Wat is het laatste dat je gemaakt hebt?

Het laatste dat ik in een repair café gerepareerd heb, was een juweel. Juwelen repareren is detailwerk, mechanisch ook. Ik ben een perfectionist en werk dus heel precies - het grootste object waarmee ik mee aan de slag ging, is een kinderkoets. Al heb ik onlangs nog een nachttafeltje gemaak voor mezelft. Een oude spiegel met een stel poten onder (lacht).

Op welk gerepareerde voorwerp ben je het meest trots?

Ik haal niet zo veel trots uit de objecten die ik repareer. Ik haal meer trots uit het idee dat ik iets bijdraag aan de economie en de ecologie. Ik ben blij dat ik anderen op deze manier helpen kan, want ik geef veel om de wereld rondom mij en ik ben dan ook trots dat ik in dat grote geheel mijn steentje kan bijdragen.

Wie is je eigen repair/maak-held/voorbeeld?

Mijn moeder. Ik heb alles van haar geleerd. Samen komen we met de gekste ideeën om te repareren en uit te vinden. Ook over mijn studies praat ik met haar en dan brainstormen we samen over wat ik zou kunnen verzinnen. Op vlak van het maken en repareren van dingen lijken wij heel hard op elkaar: we willen allebei de wereld om ons heen verbeteren en mensen helpen.