Driss

  • Oprichter van BCB, herstelt fietsen
  • Stelplaats Vuurkruisenlaan, 3000 Leuven

Welke rol speelt maken in je leven?

Maken is een passie. Ik hou er een heel goed gevoel aan over als ik iets kan herstellen. Zeker moeilijk te repareren dingen: een brommer die dood lijkt, een fiets die schroot is… Als ik die opnieuw in orde krijg, geeft dat een echt een kick.

Mijn fietsen staan symbool voor mijn vrijheid

Wat is je eerste maak/repair-herinnering?

Ik ben altijd al een knutselaar geweest. Als kleine jongen was ik al stylo’s uit mijn pennenzak aan het demonteren. En ik had altijd al iets met tweewielers. Mijn fiets, en later mijn brommer, staan voor mijn symbool voor vrijheid. Toen ik ontdekte dat er een richting was om daarover te studeren, werd school opeens duizend keer interessanter (lacht). De passie kwam dus al lerend, en zo werd het werd mijn leven.

Wat is het laatste dat je gemaakt hebt?

Dit weekend heb ik een fiets in elkaar gezet waarvan de trapas het had begeven. Dat kan je vergelijken openhartchirurgie (glimlacht). Het viel al bij al nog mee, maar daar heb ik toch een uur of twee op liggen vloeken.

Op welk gerepareerde voorwerp ben je het meest trots?

Ik maak mijn eigen frames. Daar ben ik al snel een dag mee zoet. Het liefst doe ik dat uit oude frames van fietsen die niet meer bruikbaar zijn. Die krijg ik van alle kanten - soms zelfs van mensen die ik helemaal niet ken. Dan slijp ik de kaders van die krotten in stukken en construeer ik een nieuw frame. Soms spuit ik het, maar van mijn part mag je zien dat eraan gewerkt is.

Wie is je eigen repair/maak-held?

Kurt Sterckx, de zaakvoerder van fietsenwinkel Cycle Point (Tiensesteenweg 58, 3000 Leuven, red.). Hij is de man waar ik alles heb geleerd. Fietsen repareren kan je pas onder de knie krijgen door het zelf te doen.Tijdens de twee jaar stage die ik bij Kurt liep, heb ik veel bruikbare tips gekregen.

Heb je ten slotte nog een tip voor mensen duurzamer willen leven?

Kies voor de fiets om je te vervoeren, maar niet voor die die in China van de band rollen. Die gaan niet lang mee, en ook hun onderdelen zijn niet duurzaam gemaakt. Oudere fietsen, tot eind jaren negentig, zijn kwalitatiever. De fiets van uw opa is een oldtimer - daar moogt ge mee uitpakken. Oude stadsfietsen zijn meestal oerdegelijke machines. Gooi ze dus niet zomaar op het containerpark. En als je denkt dat ze onherstelbaar zijn: spreek me gerust aan in de stelplaats!

BCB is open van dinsdag tot en met vrijdag, van 14 tot 19u, en op zaterdag van 13 tot 18u.

Volg Driss op Instagram: @boucif_custom_bikes