Eddy

  • Herstelt schoenen en sleutels & slijpt messen
  • Diestsesteenweg 95, 3010 Kessel-Lo

Welke rol speelt maken in je leven?

Met het maken van schoenen en sleutels verdien uiteraard mijn boterham. Maar ik denk dat iedereen die het doet, kan getuigen dat geld niet de drijfveer mag zijn om dingen te herstellen. Ik kan mensen helpen, en daarom doe het graag. Als iemand een paar schoenen brengt die hij of zij wil blijven dragen, geeft het mij echt voldoening om die opnieuw leven in te blazen. Trouwens: iedereen is hier ook altijd welkom voor een babbeltje.

Wat is je eerste maak/repair-herinnering?

Toen ik elektronica studeerde, als tiener, heb ik eens van twee fietsen één berijdbaar exemplaar gemaakt. En die viel niet uiteen! Ik heb eigenlijk altijd de goesting gehad om te prullen. Ik beleef veel plezier aan knutselen. Op ‘kleuterniveau’ bedoel ik dan, hé (lacht).

Op welk gerepareerde voorwerp ben je het meest trots?

Op allemaal. Ik wil van iedereen reparaties aannemen. Ook tegen zogenaamde ‘prullen’ zeg ik niet nee. Ik herstel al zo’n 35 jaar schoenen en technisch gezien gaat het steeds om een zool, een schacht, een neus enz. Maar sommige schoenen vergen toch wat extra werk.

Zoals? Op welke reparatie ben je het meest trots?

Tgoh, neem nu een paar ‘Uggs’ van 10 jaar oud. Die haal ik helemaal uit elkaar om er een nieuw stuk leer tussen te stikken. Best wat werk, maar dat heb ik er graag voor over om de klant verder te helpen. Vroeger pasten we schoenen zelfs aan op maat van het seizoen. Zo zette ik onder heel wat schoenen winterzolen. Rond begin december zat ik soms al helemaal door mijn stock!

Wie is je eigen repair-held?

Een maat van mij maakt met 4 stukken hout de mooiste dingen. En natuurlijk mag ik mijn buren van ‘Mobile Express’ niet vergeten (Diestesteenweg 93, 3010 Kessel-Lo, red.). Daar kan je terecht met een kapotte gsm of smartphone. Een goede zaak, want die dingen belanden bij het minste defect in de vuilbak.

Heb je ten slotte nog een tip voor mensen duurzamer willen leven?

Met elkaar spreken! Wie weet kan je wel iemand helpen bij een herstelling. En kies voor je aankopen ook niet altijd voor het internet. Goedkope spullen zijn meestal van mindere kwaliteit. Omdat ze weinig kosten, vormt dat voor heel wat mensen ook de aanleiding om ze bij problemen meteen weg te werpen.