Line

  • Geeft (als zelfstandige) naai-ateliers in de Maekerij, Mechelsestraat 56, 3000 Leuven

Welke rol speelt maken in je leven?

Iets maken is uitgegroeid tot een echte passie. Van kleinsaf droomde ik van een naai-atelier, en dat is werkelijkheid geworden in De Maekerij. Het gaat ook veel verder dan naaien en stikken: ik ben bezig met alles wat creatief is. Van een kast opmaken naar knutselen tot echt upcyclen. Ik hang niet langer af van wat ik in winkels vind: als ik iets in mijn hoofd heb, ga ik dat gewoon maken.

Wat is je eerste maak/repair-herinnering?

Toen ik 18 werd, ging ik alleen wonen. Ik had dus meubels nodig. Mijn ouders stuurden me naar de Kringloopwinkel - daar vond ik een mooie kast. Die heb ik toen helemaal opgemaakt en gepimpt. Nu ik daar aan terugdenk, word ik er nog vrolijk van (glimlacht).

Het creatieve proces om iets naar mijn hand te zetten, is puur genieten

Op welk gerepareerde voorwerp ben je het meest trots?

Die kast van toen. Want na al die jaren heb ik ze nog steeds. Ik vond het toen echt leuk om ze te herstellen en ze van mij te maken. Ik heb een heel specifieke smaak die je toen amper vond in de winkels. Dat creatieve proces om die kast naar mijn hand te zetten, was gewoon genieten. Ik heb veel voorwerpen en kleren gemaakt, maar die kast is nog steeds mijn pièce de résistance(lacht).

Wie is je eigen repair/maak-held?

Mijn stiefvader was op dat vlak echt een voorbeeld. Ik heb ook heel veel van hem geleerd. Hij maakt spullen uit gerecycleerd materiaal: goedkoop, maar kwalitatief. Zo heeft hij ooit een kledingrek uit chauffagebuizen gemaakt, lang voordat de industriële look hip werd. Zoiets vond je nergens, dus maakte hij het zelf.

De vraag die mijn stiefvader zich telkens stelt, is: “Wat kan ik doen met het materiaal dat ik nu voorhanden heb?” Nog steeds houdt hij vanalles bij dat op termijn “wel eens kan dienen”. Hij en mijn moeder zijn echte verzamelaars. Het zit dus een beetje in de familie.