Intake

Muziekinstrumenten kennen meestal een lange levensduur. Dat maakt het extra zuur als ze toch defect gaan. Deze elektrische piano van het merk Technics (model SX-P30) is meer dan 20 jaar oud, maar werkte tot voor kort prima. Plots werkten een hele reeks toetsen niet meer, zonder duidelijke aanleiding. De toetsen zijn met bolletjes gemarkeerd op de foto. 

Diagnose

Alle G, B en Eb - toetsen werken niet meer in de bovenste helft van het klavier. Dit duidt op een systematische fout, in een systeem dat door deze toetsen gedeeld wordt.
Bij het openen van de laptop wordt de mechaniek van de defecte toetsen aandachtig bekeken. Deze is in orde.
De schakelaars die door de toetsen worden bediend, worden doorgemeten met een multimeter. Deze zijn ook oké.

 

Oorzaak

Bij verder onderzoek wordt de verbinding van de schakelaars met de klankcomputer vergeleken. Het blijkt dat elke vierde toets is doorverbonden in een schakelschema (dit wordt "Charlieplexing" genoemd, zie deze link voor meer info). 
Op de eerste foto kan je zien dat het inderdaad telkens een vierde toets is die defect is. De verbinding wordt grondig bekeken en uitgemeten met een multimeter, en inderdaad: er is een onderbreking ter hoogte van een 'rotte' soldering.

  

Herstelling

De verbinding wordt hersteld door twee draadjes te solderen om de slechte soldering te 'bypassen'. Dit wordt op de achterkant van het bord gedaan omdat hier meer plaats is.

Tools

  • Philips-schroevendraaier
  • Multimeter
  • Soldeerbout en soldeersel

Moeilijkheden

  • Solderen is niet moeilijk, maar vereist wat materiaal en ervaring.

Vervangstukken

  • Twee korte stukjes elektrische draad
 

Herstellers-Bio

Olivier is als hersteller actief bij Maakbaar Repair Cafés en vooral geïnteresseerd in toestellen die met audio te maken hebben. Hij maakt deel uit van onze werkgroep 'Repair App', die een software platform ontwikkelt om herstellen digitaal te ondersteunen.