Intake

Laptops en andere ICT toestellen zijn van nature heel kwetsbare toestellen. Dit toestel is een ASUS AT205 mini-laptop waarvan het scherm het niet meer doet. De led lampjes die de aan-toestand weergeven en de batterij-oplaad functie signaleren, doen het wel nog. Het scherm blijft volledig donker. Het is moeilijk te detecteren wat al dan niet werkt. Het toestel maakt geen merkbaar geluid. In dit geval hebben we geen contact met de eigenaar gehad, wat ons weinig informatie over het falen oplevert.

 

Diagnose

Voor de oppervlakkige diagnose gaan we eerst er achter proberen komen wat al dan niet werkt. We kunnen al een aantal zaken uitsluiten:

- De status leds werken dus dan weten we al dat het voedingsgedeelte (adapter, snoeren, interne voeding) functioneert.

- We kunnen de laptop aan en af zetten, dat betekent dat de interface (aan/uit knop) althans gedeeltelijk functioneert

Verder willen we nog meer proberen uitsluiten. De  laptop beschikt over een mini-hdmi aansluiting, dat laat ons toe een extern scherm aan te sluiten. 

- Met een extern scherm krijgen we inderdaad het inlog beeld te zien. Dat geeft ons een schat aan informatie. Dit bevestigt dat zowat de ganse laptop nog moet werken, inclusief toetsenbord en de verwerkingseenheid (het moederbord).

Nu dat het defect geïsoleerd is tot het scherm zelf , kunnen we op zoek gaan naar de oorzaak.

Oorzaak

We maken de laptop open, op het eerste zich kunnen we niets opmerkelijk zien. De kabel en connector van het scherm naar het moederbord lijkt intact. Als we dan het schrem verder demonteren en de huls rond de scharnieren zien we dat de kabel (een LVDS kabel) zwaar beschadigd is, zowat de helft van de draadjes is door. Dat verklaard natuurlijk waarom het scherm geen teken van leven meer geeft.

  

Herstelling

Het scherm van deze laptop is makkelijk verkrijgbaar (tweedehands en nieuw) maar vrij prijzig. De video (LVDS) kabel is ook apart verkrijgbaar voor minder dan 10 euro. Die wordt besteld. Naar grote waarschijnlijkheid volstaat het vervangen van de ze kabel, er is geen reden om aan te nemen dat het scherm zelf defect zou zijn.

Tools

  • IFIXIT schroevendraaier set en plat mes om de cover te verwijderen

Moeilijkheden

  • Mini-HDMI voor het testen van de video kaart is weinig courant.

Vervangstukken

  • LVDS video kabel
 

Herstellers-Bio

Tom is als hersteller actief bij Maakbaar Repair Cafés en vooral geïnteresseerd in kleine elektronische apparaten. Hij maakt deel uit van onze werkgroep herstelhulp (methodiek) die herstellers ondersteunt met workshops over hersteltechnieken.