Intake

Tijdens het Repair Cafe in Herent komt een bezoeker aan met een staanlamp. Ze werkt nog maar sporadisch en valt vaak uit. Het is een IKEA lamp met een externe adapter.

Diagnose

Tijdens onze eerste testen functioneert ze helemaal niet meer. Wanneer we de bodem losschroeven kunnen we makkelijk het snoer uitmeten met een multimeter en uitsluiten of er al dan niet spanning komt uit de adapter. Dat lijkt niet het geval. Het probleem zit dus duidelijk niet in de lamp zelf maar in het snoer, de aan-uit knop of de adapter. Zo kunnen we het probleem snel isoleren. De eerste verdachte is natuurlijk het snoer. Door de het snoer met de weerstandsfunctie uit te meten zien we snel dat er een slecht contact is. Net onder de plug waarmee de adapter verbonden is met het snoer is een verkleuring, die wijst op beschadiging.

Oorzaak

Het is duidelijk dat slijtage aan de oorzaak licht van het defect. Het snoer is erg zuinig uitgevoerd (weinig robuuste kabel mantel) en op de zwakste plek - nl aan de verbinding met de adapter - zijn de geleiders gebroken. Dit was moeilijk te zien vanbuiten uit, ondanks de doorschijnende kabelmantel.

Repair

Herstelling is niet evident omdat voor de aansluiting van de kabel een niet-standaard plug is gebruikt. Ook de adapter kan niet opengemaakt worden. Er wordt gezocht naar een vervang plug die op de draad bevestigd kan worden maar in dit geval is dit minder evident.

Tools

  • Schroevendraaier
  • Multimeter

Moeilijkheden

  • Vervangstukken

Vervangstukken

  • Een nieuwe - passende - plug vinden voor de adapter. Of eventueel een nieuwe adapter.

 

 

Herstellers-Bio

Tom is als hersteller actief bij Maakbaar Repair Cafés en vooral geïnteresseerd in kleine elektronische apparaten. Hij maakt deel uit van onze werkgroep herstelhulp (methodiek) die herstellers ondersteunt met workshops over hersteltechnieken.