Maakbaar Leuven: Herstellen start hier!

Krijtbord waar vacature op staat geschreven.

Vacature: MAAKBAAR LEUVEN ZOEKT TWEE PROJECTLEIDERS

•  Projectleider repairbeweging - onderdelenplatform
•  Projectleider burgerbeweging – citizen science

Maakbaar Leuven wil op korte termijn een team van twee projectleiders aanwerven voor de uitbouw van zijn burgerplatform, op basis van twee projecten.
Deze gevarieerde jobs bieden een unieke kans aan geëngageerd personen om mee vorm te geven aan een koploper in de transitie naar een circulaire economie.

3 repair cafés in Repairhub

Heb je thuis een kapot toestel?

👉 Breng je toestel op dinsdag 22 juni, woensdag 30 juni of donderdag 8 juli tussen 19.30 en 21.00 uur naar onze Repairhub.

👉 Onze repairders bekijken of je toestel nog te herstellen is.

RepairConnects in coronatijden

Onze vrijwilligers staan ook in coronatijden nog steeds klaar met advies en hulp bij je herstelling. Heb je thuis een toestel staan dat niet meer werkt of waar iets mis mee is? Meld het dan aan via RepairConnects en onze herstellers nemen er een kijkje naar!

Repairhub

Tot eind 2022 zetten Maakbaar Leuven en stad Leuven een Repair hub op in maakleerplek: een plek waar alles om meer en beter te herstellen aanwezig is.

We focussen op het herstel ter plaatse, maar er kan ook (herstel)materiaal uitgeleend worden. Het wordt een open en inclusieve plek waar Leuvenaars, (sociale) organisaties, bedrijven, professionele en vrijwillige herstellers welkom zijn.

Er zullen heel wat activiteiten opgezet worden vanuit de Repairhub. Repair Cafés en opleidingen rond herstellen staan al zeker op het programma.

Wisselstukkencentrale

Maakbaar Leuven heeft binnen het Sharepair-project het engagement om in de Repairhub een wisselstukkencentrale op te zetten.

Het succes van herstellingen hangt vaak af van de beschikbaarheid van wisselstukken voor kapotte onderdelen. Er zijn drie verschillende bronnen voor wisselstukken:

  1. Aankoop van nieuwe onderdelen.
  2. Zelf aanmaken van onderdelen via 3D-printing.
  3. Minen van gebruikte onderdelen uit afgedankte toestellen.

Met de wisselstukkencentrale zetten we vooral in op de derde piste, het recupereren van wisselstukken uit toestellen die niet meer te herstellen zijn. In 2021 zetten we een aantal piloottrajecten op rond specifieke productcategorieën (koffiezetapparaten, stofzuigers, waterkokers en mixers/blenders). Dat laat ons toe de hele flow in kaart te brengen, van de demontage van een kapot apparaat tot een wisselstuk dat zijn plaats vindt in een fysiek wisselstukkendepot. Hierbij ligt de focus naast het fysieke ontwerp ook op de digitale infrastructuur.

Ecowerf, de Kringwinkel Vites en de Kringwinkel Hageland zijn partner in de wisselstukkencentrale.

Meer info? Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

   

 

Feestdag voor repair

Zaterdag 17 oktober is International Repair Day. Dan staat repareren wereldwijd in de kijker. Doel is benadrukken dat repareren goed is zowel voor milieu en klimaat als voor een veerkrachtige, inclusieve economie. Op de site van Open Repair Alliance vind je een overzicht van alle activiteiten over de hele wereld.

Subcategorieën

Go to Top