Repair cafés | Circulaire economie | Delen

Repair-blog

Intake

Muziekinstrumenten kennen meestal een lange levensduur. Dat maakt het extra zuur als ze toch defect gaan. Deze elektrische piano van het merk Technics (model SX-P30) is meer dan 20 jaar oud, maar werkte tot voor kort prima. Plots werkten een hele reeks toetsen niet meer, zonder duidelijke aanleiding. De toetsen zijn met bolletjes gemarkeerd op de foto. 

Diagnose

Alle G, B en Eb - toetsen werken niet meer in de bovenste helft van het klavier. Dit duidt op een systematische fout, in een systeem dat door deze toetsen gedeeld wordt.
Bij het openen van de laptop wordt de mechaniek van de defecte toetsen aandachtig bekeken. Deze is in orde.
De schakelaars die door de toetsen worden bediend, worden doorgemeten met een multimeter. Deze zijn ook oké.

 

Oorzaak

Bij verder onderzoek wordt de verbinding van de schakelaars met de klankcomputer vergeleken. Het blijkt dat elke vierde toets is doorverbonden in een schakelschema (dit wordt "Charlieplexing" genoemd, zie deze link voor meer info). 
Op de eerste foto kan je zien dat het inderdaad telkens een vierde toets is die defect is. De verbinding wordt grondig bekeken en uitgemeten met een multimeter, en inderdaad: er is een onderbreking ter hoogte van een 'rotte' soldering.

  

Herstelling

De verbinding wordt hersteld door twee draadjes te solderen om de slechte soldering te 'bypassen'. Dit wordt op de achterkant van het bord gedaan omdat hier meer plaats is.

Tools

 • Philips-schroevendraaier
 • Multimeter
 • Soldeerbout en soldeersel

Moeilijkheden

 • Solderen is niet moeilijk, maar vereist wat materiaal en ervaring.

Vervangstukken

 • Twee korte stukjes elektrische draad
 

Herstellers-Bio

Olivier is als hersteller actief bij Maakbaar Repair Cafés en vooral geïnteresseerd in toestellen die met audio te maken hebben. Hij maakt deel uit van onze werkgroep 'Repair App', die een software platform ontwikkelt om herstellen digitaal te ondersteunen.
  

 

 

 

 

 

Intake

Laptops en andere ICT toestellen zijn van nature heel kwetsbare toestellen. Dit toestel is een ASUS AT205 mini-laptop waarvan het scherm het niet meer doet. De led lampjes die de aan-toestand weergeven en de batterij-oplaad functie signaleren, doen het wel nog. Het scherm blijft volledig donker. Het is moeilijk te detecteren wat al dan niet werkt. Het toestel maakt geen merkbaar geluid. In dit geval hebben we geen contact met de eigenaar gehad, wat ons weinig informatie over het falen oplevert.

 

Diagnose

Voor de oppervlakkige diagnose gaan we eerst er achter proberen komen wat al dan niet werkt. We kunnen al een aantal zaken uitsluiten:

- De status leds werken dus dan weten we al dat het voedingsgedeelte (adapter, snoeren, interne voeding) functioneert.

- We kunnen de laptop aan en af zetten, dat betekent dat de interface (aan/uit knop) althans gedeeltelijk functioneert

Verder willen we nog meer proberen uitsluiten. De  laptop beschikt over een mini-hdmi aansluiting, dat laat ons toe een extern scherm aan te sluiten. 

- Met een extern scherm krijgen we inderdaad het inlog beeld te zien. Dat geeft ons een schat aan informatie. Dit bevestigt dat zowat de ganse laptop nog moet werken, inclusief toetsenbord en de verwerkingseenheid (het moederbord).

Nu dat het defect geïsoleerd is tot het scherm zelf , kunnen we op zoek gaan naar de oorzaak.

Oorzaak

We maken de laptop open, op het eerste zich kunnen we niets opmerkelijk zien. De kabel en connector van het scherm naar het moederbord lijkt intact. Als we dan het schrem verder demonteren en de huls rond de scharnieren zien we dat de kabel (een LVDS kabel) zwaar beschadigd is, zowat de helft van de draadjes is door. Dat verklaard natuurlijk waarom het scherm geen teken van leven meer geeft.

  

Herstelling

Het scherm van deze laptop is makkelijk verkrijgbaar (tweedehands en nieuw) maar vrij prijzig. De video (LVDS) kabel is ook apart verkrijgbaar voor minder dan 10 euro. Die wordt besteld. Naar grote waarschijnlijkheid volstaat het vervangen van de ze kabel, er is geen reden om aan te nemen dat het scherm zelf defect zou zijn.

Tools

 • IFIXIT schroevendraaier set en plat mes om de cover te verwijderen

Moeilijkheden

 • Mini-HDMI voor het testen van de video kaart is weinig courant.

Vervangstukken

 • LVDS video kabel
 

Herstellers-Bio

Tom is als hersteller actief bij Maakbaar Repair Cafés en vooral geïnteresseerd in kleine elektronische apparaten. Hij maakt deel uit van onze werkgroep herstelhulp (methodiek) die herstellers ondersteunt met workshops over hersteltechnieken.
 

 

 

 

 

 

Intake

Our next object is an Illy coffee machine – the owner tells us that  the Differential Fuse trips down when switching the machine on. This is a typical failure with coffee machines and any other apparatus containing a heating element.

Diagnosis and Root Cause 

Possibly one of the elements inside is worn out and creates a leak towards earthing

Repair

 • Opening of the tool to examine the elements
 • Pictures are taken from the interior and connections of the different elements:

The heating element has a resistance of 52 Ohm, and a resistance to earth of 6 KOhm, 
which seems to be the responsible to cause the problem ( larger than 10 KOhm). 

A new one was ordered and installed and the machine started to work again. 
The resistance to earth after was around 200 KOhm

Tools

 • Screwdriver
 • Multimeter

Difficulties

 • Identify the problematic element

Spare Parts

 • A new heating element

 

 

Herstellers-Bio

Angel is als hersteller actief bij Maakbar en Maakbaar Repair Cafés en vooral geïnteresseerd in kleine elektronische apparaten. Hij is zonder twijfel een van de meest actieve vrijwillige herstellers in Leuven.
 

Fotograaf: Joey Heirman

Intake

Tijdens het Repair Cafe in Hal 5 komt een bezoeker aan met een HP PSC1610 All in One printer.

Diagnose

Paper feed werkt niet. Paper feed roller beweegt enkel als er geen papier in de printer steekt. Display toont paper feed of papaer jam probleem.

Oorzaak

 Aandrijfradertje op aandrijfas was gebroken, en slipte door. (zie foto)

Repair

Met secondenlijm en opvulkorreltjes werd het radertje op zijn plaats op de aandrijfas vastgekleefd. 
Dit werd nog verstevigd door met gewone lijm het wieltje nog eens vast te plakken aan de aandrijfrol er vlak naast.  Een "printer test" pagina werd afgedrukt.  Paper feed werkt normaal.
De test pagina was niet volledig afgedrukt.  De inktpatronen waren leeg of verouderd.

Tools

 • Schroevendraaier
 • Lijm

Moeilijkheden

 • Het demonteren van het apparaat vroeg veel tijd en "reverse engineering"(ongeveer 4 uur).  Er waren geen technische manuals beschikbaar.
  De diagnose vroeg ook wat zoekwerk en proberen, ongeveer 1 uur. Herstelling kostte 5 minuten werktijd, maar droog en uithardtijd voor de lijm was 24h. Terug in elkaar zetten ging vlotter, ongeveer 1 uur.
   
 

Herstellers-Bio

Albert is als hersteller actief bij Maakbaar Repair Cafés.
 

 

 

 

 

 

 

Intake

Tijdens het Repair Cafe in Herent komt een bezoeker aan met een staanlamp. Ze werkt nog maar sporadisch en valt vaak uit. Het is een IKEA lamp met een externe adapter.

Diagnose

Tijdens onze eerste testen functioneert ze helemaal niet meer. Wanneer we de bodem losschroeven kunnen we makkelijk het snoer uitmeten met een multimeter en uitsluiten of er al dan niet spanning komt uit de adapter. Dat lijkt niet het geval. Het probleem zit dus duidelijk niet in de lamp zelf maar in het snoer, de aan-uit knop of de adapter. Zo kunnen we het probleem snel isoleren. De eerste verdachte is natuurlijk het snoer. Door de het snoer met de weerstandsfunctie uit te meten zien we snel dat er een slecht contact is. Net onder de plug waarmee de adapter verbonden is met het snoer is een verkleuring, die wijst op beschadiging.

Oorzaak

Het is duidelijk dat slijtage aan de oorzaak licht van het defect. Het snoer is erg zuinig uitgevoerd (weinig robuuste kabel mantel) en op de zwakste plek - nl aan de verbinding met de adapter - zijn de geleiders gebroken. Dit was moeilijk te zien vanbuiten uit, ondanks de doorschijnende kabelmantel.

Repair

Herstelling is niet evident omdat voor de aansluiting van de kabel een niet-standaard plug is gebruikt. Ook de adapter kan niet opengemaakt worden. Er wordt gezocht naar een vervang plug die op de draad bevestigd kan worden maar in dit geval is dit minder evident.

Tools

 • Schroevendraaier
 • Multimeter

Moeilijkheden

 • Vervangstukken

Vervangstukken

 • Een nieuwe - passende - plug vinden voor de adapter. Of eventueel een nieuwe adapter.

 

 

Herstellers-Bio

Tom is als hersteller actief bij Maakbaar Repair Cafés en vooral geïnteresseerd in kleine elektronische apparaten. Hij maakt deel uit van onze werkgroep herstelhulp (methodiek) die herstellers ondersteunt met workshops over hersteltechnieken.
 

 

 

 

 

 

Agenda

13 aug 2022;
09:30AM - 12:30PM
Repair Café Repair hub - 13 Aug
18 aug 2022;
02:00PM - 04:00PM
Mobile repair café Achturenstraat
30 aug 2022;
02:00PM - 04:00PM
Mobile repair café Broekstraat
08 sept 2022;
06:00PM - 09:00PM
Repair Café Hal 5 - 8 Sep
10 sept 2022;
09:30AM - 12:30PM
Repair Café Repair hub - 10 Sep

Nieuwsbrief

Schrijf je in!
Please wait

Go to Top