Repair cafés | Circulaire economie | Delen

Template Details

Maakbaar Leuven VIERt!


Vandaag zijn we al 4 jaar actief op 4 locaties in Leuven met het faciliteren van repair cafés.

Daarnaast zijn we actief in een aantal interessante projecten om herstel te promoten en faciliteren. Zo werken we mee aan het Interreg North West Europe (NWE) project ShaRepair, het slimme regio project van Provincie Vlaams-Brabant: Internet of Washingmachines en het STUK project in samenwerking met Recupel.

We hopen nog vele jaren actief te blijven met nog meer repair cafés en nog meer projecten.

 

Merci!


 

Slapende toestellen uit de kast?!

Maakbaar Leuven en Recupel werken samen aan een onderzoeksproject om ongebruikte toestellen nieuw leven in te blazen. Volgens de tweejaarlijkse bezitsenquête van Recupel  hebben Belgische gezinnen ruim 50 miljoen ongebruikte elektroapparaten. Dit gigantisch potentieel aan elektro-toestellen ligt stof te laten vergaren terwijl ze een tweede leven zouden kunnen krijgen. Op Leuvense schaal gaat het over meer dan een half miljoen toestellen, gemiddeld meer dan 10 per huishouden! 

Met het project ‘Slapende Toestellen Uit de Kast’ (STUK) willen we deze ongebruikte toestellen verder in kaart brengen en terug in omloop helpen. Hiervoor organiseert Maakbaar Leuven een burgeronderzoek (‘citizen science’) met een panel van 50 Leuvense gezinnen met diverse profielen. Met dit panel onderzoeken we welke toestellen het minst of helemaal niet gebruikt worden en de motivatie om ze al dan niet opnieuw te activeren. Maakbaar Leuven zal in het bijzonder ook onderzoeken hoe defecte toestellen nog kunnen worden hersteld. Met de mogelijke drempels die we vinden bij het panel, gaan we op zoek naar hoe we deze drempels kunnen verlagen of hoe we andere triggers kunnen creëren die eveneens tot re-activatie leiden.

Wil ook jij deelnemen aan ons citizen science project? Registreer je dan via deze link.


 

EHBO voor elektro!

Afgelopen drie weken boden wij in samenwerking met Avansa Oost-Brabant de cursus EHBO voor elektrische apparaten. In deze cursus leerde de 12 deelnemers de basis tot het herstellen van hun elektrische apparaten. In een eerste stap werd gekeken hoe je een juiste diagnose kan stellen door een aantal checks uit te voeren. Daarna keken we naar verschillende manieren om het probleem te herstellen. Zowel mechanische problemen als elektrische problemen kwamen ter sprake en werden op het einde van elke les omgezet in praktijk. Wil jij ook leren repareren? Bekijk onze workshops! Of kom langs op een repair café in jouw buurt!


 

Love-fixers

Na grote vraag bieden wij met trots onze nieuwe dienst aan! Herstel voor gebroken harten. Afgelopen maanden hebben wij hard gewerkt aan het opleiden van onze nieuwe "love-fixers". We zijn trots dat we deze nieuwe hersteloplossing kunnen aanbieden vanaf 1 april. Kijk zeker onder projecten en workshops om meer informatie te krijgen. ❤️‍🩹#righttorepair


 

Week van de vrijwilliger

Merci! Een woord dat we niet vaak genoeg kunnen uitspreken aan onze vrijwilligers bij Maakbaar Leuven. Jullie zijn fantastische mensen en stuk voor stuk ware herstelhelden! 


 

Subcategorieën

Agenda

13 aug 2022;
09:30AM - 12:30PM
Repair Café Repair hub - 13 Aug
18 aug 2022;
02:00PM - 04:00PM
Mobile repair café Achturenstraat
30 aug 2022;
02:00PM - 04:00PM
Mobile repair café Broekstraat
08 sept 2022;
06:00PM - 09:00PM
Repair Café Hal 5 - 8 Sep
10 sept 2022;
09:30AM - 12:30PM
Repair Café Repair hub - 10 Sep

Nieuwsbrief

Schrijf je in!
Please wait

Go to Top