Maakbaar Leuven: Herstellen start hier!

Template Details

Maakbaar Leuven Prints Face Shields

5/05/2020: Nearly two months ago, a group of Maakbaar Leuven volunteers launched themselves into the production of 3-D printed face shields for health-care workers. Joris Derwael, the driving force behind our 3D-printing work group, joined forces with partner organisation KU Leuven-Fablab to produce these vital face shields. One-hundred and ten face shields have been printed since April 10, we are now waiting for the next delivery of plastic material.

Statik en Maakbaar Leuven lanceren repairconnects!

Repair Cafés zijn er tijdelijk niet, maar heel wat vrijwillige repairders staan nog steeds klaar met advies en hulp bij je herstelling. Heb je thuis een toestel staan dat niet meer werkt of waar iets mis mee is? Meld je aan bij repair connects, en laat een expert uit je buurt er naar kijken!

Intake

Laptops en andere ICT toestellen zijn van nature heel kwetsbare toestellen. Dit toestel is een ASUS AT205 mini-laptop waarvan het scherm het niet meer doet. De led lampjes die de aan-toestand weergeven en de batterij-oplaad functie signaleren, doen het wel nog. Het scherm blijft volledig donker. Het is moeilijk te detecteren wat al dan niet werkt. Het toestel maakt geen merkbaar geluid. In dit geval hebben we geen contact met de eigenaar gehad, wat ons weinig informatie over het falen oplevert.

 

Diagnose

Voor de oppervlakkige diagnose gaan we eerst er achter proberen komen wat al dan niet werkt. We kunnen al een aantal zaken uitsluiten:

- De status leds werken dus dan weten we al dat het voedingsgedeelte (adapter, snoeren, interne voeding) functioneert.

- We kunnen de laptop aan en af zetten, dat betekent dat de interface (aan/uit knop) althans gedeeltelijk functioneert

Verder willen we nog meer proberen uitsluiten. De  laptop beschikt over een mini-hdmi aansluiting, dat laat ons toe een extern scherm aan te sluiten. 

- Met een extern scherm krijgen we inderdaad het inlog beeld te zien. Dat geeft ons een schat aan informatie. Dit bevestigt dat zowat de ganse laptop nog moet werken, inclusief toetsenbord en de verwerkingseenheid (het moederbord).

Nu dat het defect geïsoleerd is tot het scherm zelf , kunnen we op zoek gaan naar de oorzaak.

Oorzaak

We maken de laptop open, op het eerste zich kunnen we niets opmerkelijk zien. De kabel en connector van het scherm naar het moederbord lijkt intact. Als we dan het schrem verder demonteren en de huls rond de scharnieren zien we dat de kabel (een LVDS kabel) zwaar beschadigd is, zowat de helft van de draadjes is door. Dat verklaard natuurlijk waarom het scherm geen teken van leven meer geeft.

  

Herstelling

Het scherm van deze laptop is makkelijk verkrijgbaar (tweedehands en nieuw) maar vrij prijzig. De video (LVDS) kabel is ook apart verkrijgbaar voor minder dan 10 euro. Die wordt besteld. Naar grote waarschijnlijkheid volstaat het vervangen van de ze kabel, er is geen reden om aan te nemen dat het scherm zelf defect zou zijn.

Tools

 • IFIXIT schroevendraaier set en plat mes om de cover te verwijderen

Moeilijkheden

 • Mini-HDMI voor het testen van de video kaart is weinig courant.

Vervangstukken

 • LVDS video kabel
 

Herstellers-Bio

Tom is als hersteller actief bij Maakbaar Repair Cafés en vooral geïnteresseerd in kleine elektronische apparaten. Hij maakt deel uit van onze werkgroep herstelhulp (methodiek) die herstellers ondersteunt met workshops over hersteltechnieken.
 

 

 

 

 

 

Intake

Muziekinstrumenten kennen meestal een lange levensduur. Dat maakt het extra zuur als ze toch defect gaan. Deze elektrische piano van het merk Technics (model SX-P30) is meer dan 20 jaar oud, maar werkte tot voor kort prima. Plots werkten een hele reeks toetsen niet meer, zonder duidelijke aanleiding. De toetsen zijn met bolletjes gemarkeerd op de foto. 

Diagnose

Alle G, B en Eb - toetsen werken niet meer in de bovenste helft van het klavier. Dit duidt op een systematische fout, in een systeem dat door deze toetsen gedeeld wordt.
Bij het openen van de laptop wordt de mechaniek van de defecte toetsen aandachtig bekeken. Deze is in orde.
De schakelaars die door de toetsen worden bediend, worden doorgemeten met een multimeter. Deze zijn ook oké.

 

Oorzaak

Bij verder onderzoek wordt de verbinding van de schakelaars met de klankcomputer vergeleken. Het blijkt dat elke vierde toets is doorverbonden in een schakelschema (dit wordt "Charlieplexing" genoemd, zie deze link voor meer info). 
Op de eerste foto kan je zien dat het inderdaad telkens een vierde toets is die defect is. De verbinding wordt grondig bekeken en uitgemeten met een multimeter, en inderdaad: er is een onderbreking ter hoogte van een 'rotte' soldering.

  

Herstelling

De verbinding wordt hersteld door twee draadjes te solderen om de slechte soldering te 'bypassen'. Dit wordt op de achterkant van het bord gedaan omdat hier meer plaats is.

Tools

 • Philips-schroevendraaier
 • Multimeter
 • Soldeerbout en soldeersel

Moeilijkheden

 • Solderen is niet moeilijk, maar vereist wat materiaal en ervaring.

Vervangstukken

 • Twee korte stukjes elektrische draad
 

Herstellers-Bio

Olivier is als hersteller actief bij Maakbaar Repair Cafés en vooral geïnteresseerd in toestellen die met audio te maken hebben. Hij maakt deel uit van onze werkgroep 'Repair App', die een software platform ontwikkelt om herstellen digitaal te ondersteunen.
  

 

 

 

 

 

SHAREPAIR:

Digitale ondersteuning voor burgers

Meer herstellen in plaats van weggooien!

Wat kunnen we als burger in Leuven doen voor een gezondere planeet?

Méér herstellen van kapotte huishoudtoestellen vermindert aanzienlijk het materialen- en energiegebruik voor de productie van nieuwe toestellen, dus vermindert de CO2-uitstoot.

Stad Leuven, Maakbaar Leuven, KU Leuven en Statik zijn trekkers van een Europees project, genaamd Sharepair, om burgers te ondersteunen om zelf, samen en met professionele hulp meer te kunnen herstellen ipv onnodig kapotte toestellen weg te doen. Dit kan door expertise, plaatsen en middelen voor herstellen te delen met digitale tools. Hiervoor wordt tussen 2020 en 2022 een samenwerking opgezet tussen repairbewegingen, consumentenorganisaties en steden in noordwest Europa. We werken nauw samen met Repair&Share, Testaankoop en Stad Roeselare in Vlaanderen.

Hieronder vertellen we u wat we van plan zijn en waarvoor we uw medewerking nodig hebben. Samen zetten we een stap naar een circulaire economie!

Verminderen van de groeiende afvalstroom uit elektrische en elektronische toestellen.

Jaarlijks groeit de afvalberg van afgedankte elektrische en elektronische toestellen met meer dan 3%. Het is één van de snelst groeiende afvalstromen, daarom is het een prioriteit in een Circulaire Stad  om deze evolutie af te buigen. Daarnaast zetten we natuurlijk ook in op andere stromen zoals textiel en bouwafval.

In dit project focussen we op het herstellen van defecte huishoudtoestellen. Naast hergebruik of delen van gebruik is dit een belangrijke manier om onze voetafdruk te verkleinen. De Stad Leuven wil ervoor zorgen dat er per hoofd van de bevolking in 2022 minstens een halve kg aan materialen bespaard wordt door herstellen van toestellen: dat is een afvalberg van 50 Ton, die mooi vermeden wordt. 

Voorbeeld: indien we met zijn allen in Europa onze smartphones één jaar langer in gebruik houden staat dit gelijk aan het vermijden van de CO2 uitstoot van 1 miljoen auto’s!
Bron: European Environmental Bureau, Cool Products, September 2019

Wat gaat er gebeuren?

De gewone burger wil meer herstellen om zijn steentje bij te dragen, maar weinig mensen hebben de nodige kennis of tijd om het zelf te doen. Daarom gaan de partners van Sharepair een Europees digitaal platform maken dat elke stad helpt om zijn burgers praktische ondersteuning te bieden.

Meer Repair cafés, meer kennis, meer steun.

Het project ondersteunt de burgerbeweging voor samen herstellen die een aanjager is voor een meer duurzaam omgaan met materialen en producten.  Er zit enorm veel expertise bij vrijwillige herstellers die ze willen delen, met medeburgers en met mekaar. Iedereen kan een kapot toestel meebrengen naar een Repaircafé voor een diagnose of een herstelling. Daarom wordt een ‘Repair App’ ontwikkeld waarin wordt doorgegeven wat de resultaten zijn, de terugkerende problemen en de beste oplossingen. Deze Repair App kan gedeeld worden met 10.000 vrijwilligers in de Repaircafés in NW-Europa. Samen gaan we ook nieuwe Repair Wikis opzetten om goede praktijken te delen. Daardoor kunnen nieuwe herstellers beter aansluiten. Deze beter ondersteunde repaircafés zijn dan de eerste lijn van de hersteleconomie. Daarbij zetten we ook in op nieuwe technieken, zoals het 3D-printen van onderdelen.

Maar zetten een volgende stap zetten met een centraal repairatelier, een plaats met gereedschappen, die gedeeld wordt tussen burgers en kleine bedrijven die occasioneel herstellingen willen doen. Dat atelier zal een plek plaats vinden in de Maakenleerplek.

Een praktische Repair Gids

Wat doen met grotere toestellen die kapot gaan? Is het wel de moeite om een hersteldienst te laten komen? Dan kopen we bij twijfel misschien toch te rap maar een nieuw (niet altijd duurzaam) toestel!

De partners zullen een praktische digitale Repair Gids opstellen, aangeboden via de Stad en andere kanalen,  om ieder met een herstel-vraag te kunnen doorverwijzen naar een geschikte oplossing. In die Gids komen een aantal modules:

 • - Tips en tricks voor veelgestelde vragen (vanuit de Repaircafés)
 • - Een kaart met plaatsen en diensten voor do-it-yourself of professionele diensten.
 • - Een onderdelenplatform voor het vinden van geschikte onderdelen via handel, via recyclage of via ontwerpen voor 3D-printen.
 • - …

Een sterke lokale repaireconomie

De omslag naar meer herstellen in plaats van weggooien, creëert nieuwe bedrijvigheid en werk. De Stad wordt een knooppunt voor een circulaire economie. Daarin zijn er bedrijven die op een nieuwe manier samenwerken met consumenten die verantwoordelijkheid nemen.

Wat kan jij doen?

Hoe die digitale tools er gaan uitzien en of ze echt goed werken zal afhangen van jou, van de geïnteresseerde burgers die mee hun kennis en ervaring delen.

Daarom zoeken we volgende medewerking:

 • - Herstellers en logistieke ondersteuners voor het ‘Repaircafé van de Toekomst’, om mee de eerste lijn van repairdienst naar de burgers vorm te geven. Een sociaal en creatief gebeuren!
 • - Makers die met 3D-printen hun steentje willen bijdragen tot betere herstellingen (samen met anderen over de grenzen maken ze een open source platform van ontwerpen)
 • - Geïnteresseerde burgers die via ‘burgerwetenschap’ hun ervaringen willen doorgeven over problemen en aanpakken bij reparaties: een panel van 100 burgers delen hun herstel-dagboek.
 • - Geïnteresseerde bedrijven die door samenwerking de herstelsector in de regio Leuven een toekomstgericht profiel willen geven.

Geïnteresseerden geven we graag meer uitleg na contact via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Herstellen is (in de meeste gevallen) beter voor het klimaat dan recycleren, omdat het maken van nieuwe producten ontzettend veel meer energie kost dan de levensduur te verlengen van goede toestellen, zelfs al zijn die wat minder energiezuinig.

Herstelbare producten zijn daarom een essentieel maar onderschat onderdeel van de circulaire economie. Het gebruik van materialen staat vandaag voor ca de helft van de CO2 uitstoot.

Koop daarom best duurzame en herstelbare toestellen. Maar wanneer ze stuk zijn, vraag advies of ze nog te herstellen zijn. Er is een Repaircafé in je buurt!

 

Sharepair is een samenwerkingsproject voor de circulaire economie dat ondersteund wordt door Interreg Nordwest-Europa

Sharepair werkt met 17 partners aan een digitale infrastructuur voor een burgergerichte hersteleconomie, met digitale tools een Europees Open Repair Data Platform.

https://www.nweurope.eu/projects/project-search/sharepair-digital-support-infrastructure-for-citizens-in-the-repair-economy/

 

 

English Project Summary

(Source:https://www.nweurope.eu/projects/project-search/sharepair-digital-support-infrastructure-for-citizens-in-the-repair-economy/)

The project addresses the increasing amount of waste from electrical and electronic equipment (WEEE). WEEE is one of the fastest-growing waste streams in the EU, growing at 3-5% a year. Consumption of electrical and electronic equipment (EEE), and therefore production of WEEE, is very high throughout the NWE region (Eurostat 2016, EEE products put on the market). At the same time, NWE is home to a growing citizen repair movement (10,000+ volunteers), attempting to fight back against this upsurge in waste. However, their impact remains small, even though consumers indicate a high willingness to repair. Hence, there is a large gap between intent and actual behaviour, due to a lack of convenient and accessible repair solutions.

The project aims to decrease WEEE from consumer products by scaling up citizen repair initiatives through the use of digital tools: digital tools that stimulate and facilitate citizen repair by collecting repair solutions and making them easily accessible to citizens. The tools will target both consumers at home and more skilled repairers in repair cafés. They will also map and guide citizens towards high-quality professional repair services, and assemble, with the help of designers, a database of 3D-printing designs (open-source) for printing replacement parts.

The objective is to decrease WEEE by 13,5 T per year in pilot repair cafés and by 175 T per year in the pilot cities.
The project’s main output will be an integrated approach to supporting citizen repair: a digital infrastructure that supports self-repair, repairing together (in repair cafés or repair centres), and repairing with professional support. To sustain this infrastructure beyond the project lifetime, business and policy models will be developed with a view to setting up a European Open Repair Data Platform.

 

Subcategories

Go to Top