
RepairConnects
Online hulp bij herstellen
Ook wanneer Repair cafés even niet kunnen doorgaan, biedt de repair-beweging Maakbaar Leuven een oplossing. Sinds mei 2020 kan je ook op het herstelplatform RepairConnects terecht voor het herstellen van defecte toestellen.
Door de coronamaatregelen kunnen we tijdelijk geen Repair cafés organiseren. Daarom brengt het online platform RepairConnects nu ook toestellen en herstellers samen. Samen gaan we op zoek naar een goede ‘match’.
Extra schakel
Samen zoeken we naar de geschikte oplossing om het apparaat te herstellen: een videocall, het doorsturen van een bruikbaar filmpje of een andere oplossing. Een extra schakel dus om burgers aan te zetten om meer te herstellen! Neem een kijkje en ontdek hoe het werkt op https://www.repairconnects.org/.
RepairConnects is een initiatief van Maakbaar Leuven, in samenwerking met Stad Leuven en softwarebedrijf Statik. Dit initiatief kadert in de opstart van het Europees project Sharepair. Bedoeling is om in de komende jaren herstellen in Leuven en partnersteden op een hoger plan te brengen. Met een online Repair-gids, een centraal Repair-atelier, 3D-printen van onderdelen voor herstellingen en talrijke andere acties voor een duurzame en circulaire stad.
Maakbaar Leuven werkt met de digitale tool RepairConnects. Op de website melden bezoekers aan een repair café (vooraf of ter plekke) hun kapotte toestellen aan via een registratieformulier. Eens ze op het repair café aankomen, wordt het toestel gelinkt aan de account van de hersteller die ermee aan de slag gaat. Zo kun je als hersteller je openstaande herstellingen online opvolgen, de contactgegevens van een eigenaar terugvinden, en een overzicht zien van alle herstellingen die je al uitvoerde. En zo meten we meteen ook de positieve milieu-impact van de repair cafés en alle herstellingen die er worden uitgevoerd.
Achtergrond
Repair app
Repairders bezitten een schat aan informatie die nog te vaak verloren gaat.
Burgers zoeken soms tevergeefs naar iemand die hen kan helpen bij reparaties, retouches, ...
Onderzoekers en organisaties zijn geïnteresseerd in de verbruikspatronen bij gezinnen.
Maakbaar Leuven wil nadenken over hoe we deze mensen dichter bij elkaar brengen, de informatie bewaren en nuttiger gebruiken.
Alles op de smartphone
Op deze manier is het idee ontstaan om een smartphone-applicatie te ontwikkelen die de repair-community in Leuven kan ondersteunen. Na enkele succesvolle brainstorm-sessies werd in 2019 een prototype van de app door Maakbaar Leuven-partner Kunlabora ontwikkeld.
In 2020 heeft het Leuvense softwarebedrijf Statik de ontwikkeling van de app op zich genomen in het kader van het Europese Interreg-project. Achter de schermen wordt hard gewerkt om een MVP ("Minimum Viable Product") te lanceren in een testgroep.
The Restart Project
Met feedback van de gebruikers kwamen we tot de meest bruikbare applicatie te komen. Er werd beslist om de app multiplatform te maken (zowel voor smartphone, tablet, PC, ...). Een eerste versie van de applicatie is gepubliceerd. op www.repairconnects.org!
We willen op termijn ook de integratie met Fixometer - de huidige standaard om repair-gegevens te loggen. Er werd daarom contact opgenomen met The Restart Project, de organisatie achter Fixometer, om die integratie vlot te laten verlopen.
Doe mee!
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Wil je meehelpen de repair app uit te bouwen? Hou deze pagina dan in de gaten, of contacteer ons dan op olivier(at)maakbaarleuven.be.