‘Wij zijn herstellers’ groot succes

Er beweegt iets in de repairbeweging in Leuven. Dat bleek op het Repair Café in Hal5, dat een bijzonder verlengstuk kreeg met het event ‘Wij zijn herstellers’. Blikvangers waren de MaakBox en een repair-app.

Een Repair Café, een boeiend programma en een geschikte locatie. Het waren de juiste ingrediënten om tientallen repairders samen te brengen, ervaringen uit te wisselen en kennis te maken met enkele nieuwe ontwikkelingen. Dat alles gebeurde in Hal5, waar sinds begin dit jaar op regelmatige basis een Repair Café wordt georganiseerd (i.s.m. Hal5, Riso Vlaams-Brabant en Arktos).

MaakBox en app

Een aantal nieuwigheden zorgden voor extra dynamiek. De aanwezigen kregen een heuse tussen-zekering gepresenteerd, die de veiligheid bij het herstellen van elektrische apparaten sterk verhoogt. Ook de gastheer van het Repair Café heeft er baat bij, want we willen niet dat steeds de hoofdzekering van onze gastheer afgaat wanneer er een defect toestel wordt ingeplugd.

De aanwezigen kregen ook de MaakBox te zien in primeur. Dat is een materiaalkoffer die de vzw Maakbaar Leuven ter beschikking zal stellen van alle Repair Cafés in de regio Leuven. Op die manier ben je als hersteller goed uitgerust, met al het standaardmateriaal voor de meest courante hersteluitdagingen.

De organisatie toonde ook een preview van de repair-app die momenteel ontwikkeld wordt. We omarmen de vele mogelijkheden van de digitale wereld en gaan concrete tools ontwikkelen, zodat herstellers makkelijker info kunnen opzoeken. Dankzij Europese steun kunnen we leren van elkaar en ook de impact van ons herstelwerk in beeld krijgen.

Tweede editie in de maak

De deelnemers gingen op het einde uitgebreid met elkaar in gesprek over hun eigen activiteiten en de gepresenteerde nieuwigheden. Zonder meer dus een geslaagd eerste editie. Eén ding is zeker: ‘Wij zijn herstellers’ krijgt een vervolg.

Maakbaar Leuven wil met kleine initiatieven de repairbeweging ondersteunen om repair meer toegankelijk te maken voor iedereen in Leuven, om meer toestellen te herstellen en meer herstellers aan te trekken.

‘Wij zijn herstellers’ en het Repair Café werden ondersteund door de buurtbar in Hal5. Dat is een initiatief met vrijwilligers die ruimte willen geven aan buurtgerichte activiteiten.